Varför jag jobbar med värmepumpar

När jag växte upp fanns det framförallt tre budskap som jag utsattes för av mina föräldrar på daglig basis. För det första påpekade de att man ska vara snäll mot alla, och inte lämna någon utanför. Ett vettigt och bra budskap som jag gärna bär med mig och tycker att jag fortsatt lever efter i vuxen ålder. Det andra handlade om att man, på alla sätt man kan, ska försöka vara ”snäll mot planeten”. De talade förstås om klimatengagemang och klimatsmarthet och där tycker jag också att jag gör ett gott jobb även idag. Det sista handlade om att man ska våga prova nytt då man känner att man har kört fast i livet. Det är framförallt den sistnämnda som jag ska ägna detta inlägg åt.

När jag hade arbetat som snickare i 10 år valde jag att byta bana. Värmepumpar skulle bli mitt nästa område att arbeta inom. Jag hade inga särskilda förväntningar. Jag visste egentligen ingenting om värmepumpar, men jag var nyfiken. Ett par kompisar till mig arbetade med värmepumpar på en firma, och det blev inkörsporten för mig också. Jag menar, vem tackar egentligen nej till att arbeta med sina bästa polare? Mammas och pappas ord om att våga prova nytt ekade i öronen när jag gjorde valet. Och vilken succé det skulle bli! Nu har jag arbetat med värmepumpar i 3 års tid, och jag ska berätta vad jag gillar bäst med det:

  1. Jag fattade snabbt galoppen

Japp, inga krusiduller. På någon vecka av upplärning kände jag mig hemma på arbetet med värmepumparna. Varje steg gick snabbare och snabbare. Jag lärde mig hela tiden installation av nya typer av pumpar. Det gick fort, och ett par månader efter min start var jag som fisken i vattnet bland värmepumpar!

  1. Jag har världens bästa arbetskamrater

Det är såklart många som har kommit med det här påståendet förr, men jag tror ändå att jag skulle vinna i en tävling. Mina två närmaste kompisar jobbar sida vid sida med mig varje dag när vi installerar värmepumpar. Övriga i gänget är störtsköna, och jag känner att vi lär varandra nya saker varje dag. 

  1. Jag slår ett slag för miljön

Mamma och pappa är förstås stolta. Inte nog med att jag vågade ta klivet och testa på att arbeta med värmepumpar. Det är dessutom ett arbete genom vilket jag dagligen installerar klimatsmarta uppvärmningslösningar hos folk. Värmepumpar utvinner solenergi ur berggrund, luft, vatten eller mark. Bättre än så blir det inte!

Funderar du på att också börja jobba med värmepumpar? Skriv gärna så berättar jag mer om varför jag trivs så bra.